Kan jag betala med kort eller Swish? 
Ja, jag tar helst emot betalning med Swish men kort och kontant betalning går också bra.

Hur vet jag om min hund anses vara tovfri när jag lämnar den till frisören?
Genom att ta en normal kam och dra genom hela hundens päls, även i armhålor, bakom öron och i ljumskar så märker du om din hund har tovor eller inte. Om kammen glider genom pälsen ända nere i hårbotten så är hunden fri från tovor. Små, enstaka tovor som är några mm i storlek är ok men allt utöver det räknas som tovor och ju fler och större de är desto mer tid och jobb tar det att få bort dem. Eller så klipps de bort.

Kan jag stanna och se på?
Det beror på hur du är som person.
Som hundägare är man ofta mån om att hunden ska uppföra sig och om man sitter med under besöket så kan t ex oro för vad hunden ska hitta på sprida sig till hunden och den uppfattar bara nervositeten (inte orsaken bakom) vilket kan göra att den blir osäker och tror att det är farliga saker som kommer att hända. Det samma gäller om du tycker synd om hunden om den blir lite orolig och du känner behov av att trösta den. Då uppfattar hunden att du är obalanserad och tycker situationen blir jobbigare och det blir svårare att samarbeta med den när den är orolig för hur husse/matte egentligen mår. Om du är lugn och harmonisk under besöket så går det bra att du stannar och tittar på.
De flesta hundar går snabbare att göra när de blir lämnade ensamma för då har de bara en person att fokusera på. Dom kan bli lite oroliga precis när de ska bli lämnade eftersom de skiljs från sin flock men ofta kommer de till ro när vi sätter igång. Ett fåtal hundar har så svår separationsångest att det är bättre att någon familjemedlem är med men det hör till ovanligheterna.
Jag tycker det kan vara bra att man är med någon gång och får se hur det går till hos hundfrisören eftersom många inte vet hur många moment vi faktiskt går genom under hundens besök här. Då kan vi också prata om särskilda tips om din hunds päls, klor, öron, träning mm.

Klipper du klorna också?
Jag klipper klorna på alla hundar som är ok med det när de är här för bad eller klipp.
Om din hund har problem med att man klipper klorna på den så är det bättre att jag låter bli det redan från början. Då lär sig hunden ganska snabbt att jag inte ska göra något läskigt med tassarna och det går lättare och blir säkrare när jag ska klippa pälsen på benen och tassarna.
En del kunder som inte kan klippa klorna själva kan tycka att det känns onödigt att behöva betala någon annan för att klippa klorna när när jag kanske skulle kunnat kämpa mig till att klippa dom när hunden ändå är här. Men eftersom jag tar timpeng så är det inte troligt att det skulle bli billigare eftersom jag först måste ta den tid det tar att kämpa med att får klippa alla klor, kanske behöva krångla på en munkorg och sätta extra säkerhetssele på den så att ingen olycka händer. När hunden har väl har förstått att jag är en sådan som klipper klor kommer den alltid, alltid att försöka skydda sina tassar för hur ska den kunna veta när jag klipper klor och inte? Med påföljden att det kommer ta mycket, mycket längre tid att klippa alla fyra ben och tassar.
Säg tex att det tar 5 minuter extra på varje ben: 650 kr/tim= ca 11 kr/minut. 11 kr x 5 minuter= 55 kr. 55 kr x 4 ben = 220 kr dyrare bara på klipptiden och då har vi inte räknat in själva tiden det tar att kämpa med kloklippningen.
Plus det största minuset av alla som är att din hund är mer stressad hela besöket för att den är rädd om sina klor istället för att kunna koppla av och faktiskt ha det mysigt. 

Du kan gärna boka en Klovårdskurs hos mig för att lära dig att själv korta in klorna med sax eller fil. Det är en privatlektion där du teoretiskt får lära dig om hur klon är uppbyggd, hur du ser vad som är lagom och många tips om hantering. Du får med dig ett häfte där det vi gått genom står och du kan gå hem och öva. Kostnaden för kursen tjänar du snabbt in istället för att lämna bort din hund och du har friheten att göra det när helst det passar er, i lugn och ro, hemma.

Plockar du hår i öronen?
Förr i tiden så ansåg man att det inte skulle finnas ett hårstrå kvar i örat och att det skulle tvättas kliniskt rent, ju oftare desto bättre. Men så har man sett ett samband mellan problemöron och överdriven rengöring av öronen så man ska vara lite försiktig med att störa balansen i örat.
Jag klipper kort runt örongången och pillar loss hår som sitter löst i örongången men drar inte bort varenda stå om de sitter fast. Om örat är smutsigt så rengör jag med en mild rengöringsvätska. Detta ingår alltid vid bad och klippning eller så kan du komma hit enbart för öronens skull.

Ska jag bada hunden innan besöket?
En del kunder erbjuder sig att bada hunden själv innan besöket men det behöver man inte göra för jag kommer ändå att bada hunden när den kommer. Huvudsakliga skälet till det är att när jag har badat hunden så blåser jag den helt torr och får då pälsen att stå ut från kroppen så att jag sedan kan klippa slutfinishen och få ett mycket jämnare och finare resultat. Om hunden badas hemma så hinner pälsen falla ihop och ofta får den ”sovfrisyr” eftersom den lägger sig i korgen fuktig…
Jag vill också kunna välja det schampo och balsam som jag tycker är bäst till din hunds päls i det skick pälsen är för stunden.
Slutligen så måste alla hundens tovor redas ut före badet eller under tiden man torkar den efter badet. De tovor som finns kvar i hundens päls när den har torkat kommer att knyta sig ännu hårdare och närmre hundens hud och då är det oftast bara att klippa bort pälsen som gäller.

Får min hund komma fast den är arg och rädd?
En del hundar är av olika skäl mer lättstressade och reagerar då på olika sätt. Vissa kan med hög stämma sjunga sig genom en hel klippning medan andra mest försöker göra sig så små som möjligt. En del pussar och slickar på frisören och redskapen för att lugna sig i situationen. Sen finns det de hundar som biter; vissa smågnager lite för att visa att nu är min gräns nådd medan andra biter till ordentligt med liten eller ingen förvarning.
Det är inga problem så länge din hund signalerar på något sätt att den känner sig obekväm. Då försöker jag hitta alternativa sätt eller bara arbeta mycket långsammare med det som hunden inte tycker om så att den ska hinna med i vad som händer, att det inte är farligt. Om hunden visar aggressiva tendenser genom att morra hotfullt eller göra utfall så sätter jag på den en munkorg, både för min och hundens säkerhet. Det som oftast händer när man har satt på munkorgen är att hunden blir lugn och finner sig i situationen på ett bättre sätt. Jag blir också lugnare då jag vet att hunden inte kan bita mig eller något vasst redskap som den kan skada sig på.
Många hundar har områden som de är extra känsliga på, allra vanligast är frambenen och tassarna. För att hjälpa din hund kan du träna hemma på att hålla i benen och tassarna. T ex när ni sitter och myser så kan du massera benen ner mot tassarna, mellan tårna och trampdynorna, vicka lite på klorna etc. Ta det i små steg och gå inte snabbare fram än hunden är bekväm med. Det är bättre att sakta, sakta kunna massera och hålla närmre det känsliga området än att gå för snabbt fram.På liknande sätt kan du göra på andra känsliga ställen som öronen, skägget och runt svansen.

Om du vet att din hund har haft några problem tidigare med aggressivitet vid hantering så är det mycket viktigt att du berättar det för mig när du bokar ditt besök. Då kan jag avsätta extra tid så att vi kan ta det lugnt med de känsliga områdena. Jag arbetar utan prestige och om jag märker att din hund verkligen inte finner sig i situationen så kommer jag att avsluta den och vi får diskutera en annan lösning. Ibland kan det vara så att en känslig hund finner sig bättre i en lokal jämfört med en annan eller med en annan frisör som har en annan personlighet och i extrema fall kan man behöva ta hjälp av veterinär men det är en lösning man sällan behöver ta till.

Kan hunden få lugnande medel innan besöket?
Om hunden har stora problem att gå till hundfrisören så går det att prata med veterinären om alternativ. Det är viktigt att informera hundfrisören om du har gett din hund lugnade medel innan den kommer eftersom en del preparat kan påverka hunden så att den blir ännu mer oförutsägbar när den blir stressad.
Det finns en del milda metoder man kan prova för att lugna sin hund som t ex Lavendelolja, DAP-spray och Bach Rescue Remedy Drops. De sistnämnda dropparna har jag nyligen börjat ge min åsk- och fyrverkerirädda hund och de har en fantastisk effekt på henne. Hon blir rädd när det mullrar till men sedan lugnar hon sig snabbt och kan återgå till vila till skillnad mot förut då hon bara flämtade och stirrade vilt omkring sig i timmar. Det verkar också som om hon blir mindre och mindre känslig för oljud eftersom hon inte blir så panikslagen och därmed kan komma ihåg att det inte var så farligt när allt kom omkring. Det fina med dropparna är att man kan ge dom efter att oljudet har hörts och de har ändå effekt. Om man dessutom vet att hunden kommer utsättas för en stressande situation så kan man ge dem innan.
Här kan du läsa lite mer om dropparna.
Ring gärna om du har frågor om alternativen så kan vi se vad som kan hjälpa din hund.

Vilka frisyrer kan min hund få?
Egentligen vilken som helst så länge det finns päls till det och att det inte på något sätt är negativt för hundens välbefinnande.
Exempel på sådant som kan vara negativt för hunden är:
Om jag t ex upprepade gånger skulle få besök av en mycket tovig hund som ägaren vill ha lång päls på så skulle jag säga nej, om vi har gått igenom hur man sköter och borstar pälsen emellan besöken och det ändå inte fungerar.
Under min utbildning har vi gått igenom rastypiska frisyrer för olika hundraser så det kan jag göra på vardagshundar. Att klippa hundar till utställning är en helt annan sak eftersom det ställer ännu högre krav på att framhäva hundens fördelar och dölja nackdelar. Det går också mode inom raserna på vad domare premierar vid utställning så det gäller att vara mycket väl insatt i den rasen man utställningsklipper. Därför ser man ofta att hundfrisörer endast klipper en eller några få raser till utställning som de är specialister på.

Många har speciella önskemål på vissa delar av frisyren t ex kortare hår på ben, mage och svans än rasstandarden föreskriver och andra kanske vill ha mohikan eller lejonfrisyr.
Mitt mål är att hunden och ägaren ska känna sig glada i slutet av dagen så berätta vad du har för idéer så kan vi se om jag kan genomföra dem.

Hur kan hundar av samma ras kosta olika mycket att få klippta/badade?
Eftersom det finns så otroligt stor variation inom varje ras så varierar priset.
Olika hundar har också olika temperament och de som är lugna och samarbetar går fortare och blir billigare. Inom raserna är det också stor variation på ägarna och alla är inte lika flinka med borste och kam som andra…