I Kina har man behandlat djur med akupunktur i över 2000 år och enligt det kinesiska sättet att se på individen så behandlar man hela kroppen och orsaken till problemen för att på så vis även få bort symtomen. Med hjälp av små, tunna nålar, fingrarna eller laser hjälper man kroppen att läka sig själv och komma i balans igen. Det är många som tycker att det är lite märkligt hur akupunktur skulle kunna fungera men det fina är att hundarna inte tänker så mycket utan bara är i stunden och tar åt sig av behandlingen.

När kroppen är i balans och organen är starka och energierna flödar fritt så mår man bra och många hundägare ser direkt att hunden ser mer harmonisk och nöjd ut efter en behandling. Gamla, stela hundar börjar ofta röra sig mer naturligt och ledigt igen och ligger bekvämare utan att behöva byta ställning. Om hunden har gått länge med ett problem så tar det ofta lite fler behandlingar att komma tillrätta med problemet medan akuta besvär som t ex våteksem (”hot spots”) ofta torkar upp inom ett dygn eller två och det räcker med 2-3 behandlingar.

Om man har återkommande problem med t ex öronen så inleder man ofta med ca 3 behandlingar med några dagars mellanrum och sedan kan man komma på underhållsbesök en gång i månaden eller mer sällan, då behov uppstår.

Det fina med akupunkturen är att man behandlar hela systemet och stärker immunförsvaret så även om man söker hjälp i första hand för t ex problem med höfterna så kan man märka biverkningar som glansigare päls, en mage som fungerar bättre eller mindre problem med svamp i tassarna.

Den vanligaste frågan är om hundarna inte tycker det gör ont men som regel så går det bra. Nålarna är mycket tunna och när man har satt dit dom upplever hunden ofta en skön avslappning och att cirkulationen kommer igång. Numera har jag gått över till att arbeta nästan helt med laserakupunktur och akupressur istället för nålar då det passar mitt arbetssätt bättre och fungerar lika bra. Jag arbetar alltid prestigelöst och med respekt för hundens upplevelse. På bilden till höger får min chihuahua Tiffani behandling med två nålar i magen för hon har haft lite orolig mage. Hon tyckte det var strålande att ligga i solen och få akupunktur.

När du kommer hit går vi genom hundens besvär och du stannar medan jag ger akupunkturen eller akupressuren. Det är lite olika hur många punkter man behandlar beroende på problem, hur gammal hunden är, om den är stark eller svag och var i behandlingen man är. Efteråt kan hunden bli sömnig, törstig och extra kissnödig när flödena kommer igång. Det är bra om den får ha lite extra lugn och ro något dygn, vanliga promenader går bra men helst inte hårdare träning eller starka upplevelser. Ibland kan man även se en liten försämring dygnet efter behandlingen innan det blir bättre men det är helt normalt.

Jag tycker det är oerhört spännande att få möjligheten att hjälpa hundar att må bättre genom att ge dom akupunktur. Min utbildning var 1,5 år och i maj 2016 blev jag Diplomerad Hundakupunktör. Det finns oändligt mycket att lära inom Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) och jag känner mig mycket ödmjuk inför att detta bara är början på nästa del i mitt arbete med hundar.

Den näst vanligaste frågan är vad man kan hjälpa med akupunktur på hund?
Egentligen det mesta som beror på obalanser i kroppen dvs klåda, magproblem, artros, skendräktighet, stress, rädsla, ögon- och öronproblem, allergier, hudproblem, dåliga pälsar och klor, ont i rygg/nacke, höftproblem, luftrörsbesvär mm.

Viktigt är att du konsulterar en veterinär om du misstänker att din hund inte mår bra och får den undersökt för att utesluta allvarliga sjukdomar och få en tydlig diagnos. Akupunktur är ofta ett mycket bra komplement till en pågående behandling. Tänk även på att det är 7 dygns karens efter akupunktur om du skall tävla eller ställa ut din hund.

Här är länkar till andra sidor om akupunktur:
Svenska akupunkturförbundet har inte djurakupunktörer med som medlemmar men dom har mycket bra information på sin hemsidan om akupunktur:
https://akupunkturforbundet.se/om-akupunktur/ 

Andra intressanta sidor:
Pet Acupuncture: An Important Healing Tool
Acupuncture Healing Therapy