Det har hänt de flesta hundägare att deras hundar har fått en tova eller flera.
Är tovorna inte allt för täta eller många så kan man reda ut dem och behålla en lite längre päls. Om det ska vara någon vits med det så bör planen vara att husse eller matte lär sig hur man använder en karda eller att man kommer till hundtrimmet lite oftare så att hundfrisören håller efter tovorna.
Om det har gått förbi stadiet när man kan reda ut tovorna så klipper man ner pälsen och börjar om på nytt.

Tovig Max på hundtrimmet

Man kan tycka det känns sorgligt att klippa av all päls men för den toviga hunden innebär det bara lättnad. Lättnad från en tät hård päls som den inte kan klia sig under och som drar i huden vart efter som tovorna filtar ihop sig, att kunna sträcka ut frambenen helt utan tovor som drar i armhålan, att blodet kan cirkulera normalt i öronlappen och öronen kan fladdra fritt i vinden utan tjocka klumpar som tynger ner dem.

Tovig Max under klippningen hos hundfrisören

Hunden på bilderna är en kund på besök ända från Norge och i stort behov av en hundfrisör. Hela hans päls från trampdynorna, upp över hela kroppen och ut på öronen var en enda sammanhängade tjock filtmatta, ca 1-2 cm tjock.

Toviga Max efter klippning hos hundfrisören.

Det blev mer päls än hund kvar efter klippningen! När jag började klippa Maxim så var han mycket stillsam men vart eftersom pälsen släppte och klorna klipptes så spritte det i den lilla kroppen av nyvunnen frihet och renhet efter bad.

Max bakifrån efter klippning hos hundfrisör.

Man kan tycka att det är pinsamt som hundägare om klorna börjar bli för långa eller pälsen smutsig och tovig men tveka inte att lämna in din hund till hundfrisören. Visst kan det vara lite sorgligt och ibland blir man arg när man får in hundar som är vanvårdade men samtidigt så är man glad att ägaren till slut tar tag i situationen och lämnar in sin hund så att den kan få den omvårdnad den behöver och går hem med stolt huvud och glad svans.
Mitt yrke som Hundfrisör går inte ut på att döma någon utan istället hittar jag möjligheter till bra lösningar för både hunden och ägaren.
Tillsammans kan vi göra en plan för hur ofta hundens päls och klor behöver klippas så kommer alla må bättre 🙂

Max färdig för att gå hem från hundfrisören.

Bilderna är från Salong Fyra Tassar i Linköping där jag har gjorde praktik
i nio veckor under sommaren 2011 och då bl a klippte Max.