Vad Reiki är:
Reiki är en mycket gammal behandlingsmetod som har sina rötter i bland annat Tibet och har fått sin nuvarande form i Japan. Det är en mjuk och samtidigt effektiv behandlingsmetod vid till exempel smärta och stress, ångest och fysiska och mentala spänningar. Reiki arbetar med kroppens naturliga läkningsprocesser och fyller på energiförrådet – en metod med många användningsområden i vårt moderna samhälle.

Reiki är en form av healing – ett ord som idag i många sammanhang är väldigt belastat – men förutsätter ingen religiös tro eller övertygelse, varken för utövaren eller den som blir behandlad. Reiki kan ges och tas emot av alla, oavsett om man är spirituellt eller vetenskapligt lagd, och man behöver inte ”tro på healing” för att det ska fungera. Modern forskning om Reiki visar att metoden är effektiv i en rad olika sammanhang. Reiki klassas idag som rehabiliterande friskvård av Skatteverket.

Hur Reiki fungerar:
Reiki fungerar ungefär som akupunktur, men utan nålarna. Det är en subtil och effektiv form av arbete med energiflödena i och runt kroppen. Reiki är livsenergin som flödar överallt och det anses att när en individs energi blir svag eller blockerad kan sjukdomar och mentala obalanser uppstå. Under en behandling med Reiki kan spänningar och stress släppa vilket tillåter kroppen att läka sig själv på alla nivåer. En behandling upplevs som mycket avslappnande, trygg och skön. När jag förmedlar Reiki till mig själv kommer ofta mina hundar och vill ha lite dom också. När man utövar Reiki ger man inte av sig själv utan förmedlar livsenergi och den hittar dit den behövs bäst så varje behandling hjälper och balanserar.

Reiki gör inget anspråk på att bota eller garanterar läkande men det anses hjälpa till och skynda på läkande av kropp och själ. På sjukhus i tex England, USA och Canada har man börjat använda Reiki bland annat före och efter operationer och vid cancerbehandlingar eftersom man har sett att man får mindre komplikationer med narkos och blödningar under operationer, patienten återhämtar sig snabbare och att behandlingar blir effektivare, med mindre biverkningar.

Trots att Reiki ofta ger bra resultat så ska man aldrig utesluta att gå till veterinär för en undersökning om man misstänker att djuret mår dåligt eller sluta ge medicin som veterinär har föreskrivit utan att rådgöra med denna först.

Hur går en behandling till?
När du kommer till mig med din hund börjar vi med att bekanta oss lite sedan får du sitta ner och slappna av medan jag erbjuder din hund Reiki. Det går till så att jag sitter ner och din hund får röra sig fritt i rummet. Ofta kommer dom fram och sätter sig mot händerna eller lägger sig nära och slappnar av. Om din hund är lite mer skygg, reserverad eller aggressiv så kanske den inte vill komma fram till mig men det gör inget för det fungerar på avstånd också. Man brukar kunna se att hunden går genom olika stadier av avslappning och när de känner sig nöjda så reser de sig ofta och går. Hur lång tid en behandling tar beror på hunden men ca 30-60 minuter är vanligt.

Jag har gått Reiki 1 & 2 hos Karin Leoson, Reiki 3 hos Åsa Elvegård och är med i Förenade Reikiförbundet.

Här kan du läsa mer om Reiki.