En del ställer sig frågande till priserna hos hundfrisören
-”Det är väl bara att raka av pälsen? Hur kan det kosta så mycket?” säger de.
På sätt och vis är det inte konstigt om man undrar vad det är som kostar eftersom vi ofta arbetar ensamma med hunden och därför ser inte hundägarna alla moment vi gör från start till finish.

För att kunna ge mina hundkunder en bra upplevelse och snygg frisyr så har jag skaffat mig en gedigen utbildning och ett hantverkskunnande som jag är stolt över. Som hundfrisör utvecklas man hela tiden men att ha en god grund är självklart när man ska möta över 350 raser och oändligt många blandraser med olika kvalitet på pälsar och varierande sinnelag.

Förutom att klippa på rätt sätt och ge service åt saxar, klippmaskiner och hårtorkar så gäller det att ha god teknik när päls ska plockas för hand (trimmas) och klor klippas på rätt längd.
Att välja rätt schampo och balsam så att den silkiga pälsen skiner i solen och den strävhåriga hunden går hem med en sträv, funktionell päls. Att ha kunskap om hudproblem och välja ett milt, klådstillande schampo som lugnar huden efter badet.
Att kunna skapa en jämnt klippt frisyr i balans som framhäver hundens fördelar och kanske trollar bort lite krokiga ben etc samtidigt som man har en hund framför sig som kanske inte alls vill stå still på bordet.

Som hundfrisör har man också ett mycket stort ansvar för säkerheten på hundtrimmet.
Dels gör man sitt yttersta för att inget ska hända hunden bland saxar och maskiner och dels arbetar man för att minska risken att hunden ska bli rädd och bita frisören.

Är priserna rimliga?
Ofta är priserna för låga hos hundfrisörer för att ge en sund ekonomi i företaget med lagom marginal för sjukdom mm. Många kunder tänker inte på vad deras pengar faktiskt går till och tänker att det mesta blir lön. Så är det inte.
Efter att moms, skatt och sociala avgifter är betalda har vi mindre än hälften av pengarna kvar. De pengarna skall täcka lokalhyra, företagsförsäkring, pension, kassasystem, kortdragare, Swish, Bokadirekt, materialkostnad (slipning av saxar, underhåll av maskiner, el, schampo, balsam etc), utbildning, vidareutbildning, hemsida, marknadsföring, revisor, naprapat mm. Det ska även täcka hela arbetstiden vid bokning av hundens tid, tiden vi pratar när du lämnar och hämtar din hund och tiden att städa lokalen efter besöket och tvätt av handdukar plus tid för företagsadministration (bokföring, sociala medier, reklamkampanjer, uppdatering av hemsida, beställa trycksaker, skriva nytt material etc). Sen ska lönen betalas.

Hur kan jag som kund påverka priset?
1. Likaväl som att du sitter stilla hos din frisör så kan du träna din hund på att bli hanterad. Med detta menar jag att man vänjer hunden vid att man klämmer på alla tassar, att man håller fast dem och tittar mellan tårna tills man är klar – hunden ska inte bestämma när man har klämt klart. Likadant gäller att titta i öronen, runt munnen, i ljumskar, runt svansen, hela kroppen. Ta gärna bakändan av en rakapparat eller eltandborste och stryk hunden med denna över hela kroppen, framför allt tassar och huvudet. Blås den gärna med hårtorken så att den vänjer sig vid ljudet och känslan av varm luft på kroppen. Om man lär hunden att detta är en del av livet, att det inte är obehagligt och att hunden bara måste vänta tills man är klar så kommer den tycka att det är mycket trevligare att gå till hundfrisören och samarbeta. Om din hund är van vid hantering så går mitt arbete snabbare och lättare och på så vis tillkommer inga extra kostnader.

2. Låt det inte gå för långt emellan gångerna hos hundfrisören.
De flesta klipphundar bör komma in var 6-8 vecka. Då går besöket lättare för pälsen har inte hunnit växa sig för lång som den lätt gör när det har gått 12 veckor eller mer. Något som fungerar bra för många är att lämna in hunden på bad & puts var fjärde vecka och klippning var fjärde vecka. Då hålls hygienen fräsch, klorna lagom långa och ansiktet växer inte igen.

3. Lär dig att reda ut och hålla efter tovor.
Om din hund är van vid att du reder ut tovor så kommer den vara lättare att samarbeta med i hundsalongen och om den inte har tovor så går allt mycket smidigare 🙂
Jag lär dig gärna olika tekniker för att reda ut tovor så att det går lättare för dig och hund.
Alternativt kom in någon gång emellan klippningarna och låt mig bada hunden så hinner inte så stora tovor byggas upp.

4. En del kunder erbjuder sig att bada hunden själv innan besöket så att det ska bli billigare men så fungerar det inte. Huvudsakliga skälet till det är att när jag har badat hunden så blåser jag den helt torr och får då pälsen att stå ut från kroppen så att jag sedan kan klippa slutfinishen och få ett mycket jämnare och finare resultat. Om hunden badas hemma så hinner pälsen falla ihop och ofta får den ”sovfrisyr” eftersom den lägger sig i korgen fuktig…
Jag vill också kunna välja det schampo och balsam som jag tycker är bäst till din hunds päls i det skick pälsen är för stunden.
Slutligen så måste alla hundens tovor redas ut före badet eller under tiden man torkar den efter badet. De tovor som finns kvar i hundens päls när den har torkat kommer att knyta sig ännu hårdare och närmre hundens hud och då är det oftast bara att klippa bort pälsen som gäller.

5. Tänk efter innan du väljer vilken hund du köper.
Det är inte hundfrisörens ansvar att hålla så låga priser att alla har råd att ha hundar som kräver regelbunden professionell pälsvård för att inte lida. De flesta hundar med lite längre hår kräver att man sköter pälsen mer än de flesta människor tror för att undvika tovor i trampdynor, armhålor, mellan benen, i skägget och runt öronen. Om man inte har eller tänker skaffa sig kunskapen för att kunna sköta sin hund på ett hygieniskt sätt så måste man se till att man lägger undan pengar för att kunna betala för hundens grundläggande pälsvård.

Det finns många trevliga korthåriga raser som knappt kräver någon pälsvård alls och därmed är lämpliga alternativ för de hundägare som inte är intresserade av pälsvård eller inte kan lägga undan pengar till detta.

Här är en länk till en trevlig blogg av en amerikansk hundfrisör som också skriver om prissättning.