tandvård hund cleany teeth

Reducering av tandsten, plack och bakterier med hjälp av Cleany Teeth – en tyst, vibrationsfri ultraljudstandborste. Det förebygger tandproblem och får din hund att må bättre.

Jag borstar tänderna på din hunds villkor så ju mer van din hund är vid att man tar på dess tänder och tandkött desto bättre resultat och lättare kommer det att gå. Öva den gärna genom att ta något gott på fingret och gnugga försiktigt runt i munnen som om du borstar tänderna. Har hunden tandsten på tänderna så behövs en mer grundlig behandling tills dess att tandköttet är friskt och tänderna så rena det går.

Viktigt att tänka på är att jag inte ställer några veterinära diagnoser och att du som hundägare är ytterst ansvarig för din hunds tänder. Jag berättar för dig vad jag ser när jag borstar men det kan finnas saker som jag inte ser så du bör alltid vara uppmärksam på din hunds andedräkt och beteende kring mat och munnen.

Behandlingar

Första besöket: Om din hund inte är mycket van vid tandborstning och hantering av andra människor så bokar du ett prova-på besök första gången. Då håller vi på i ca 15-20 min och du får tips om hur du kan träna din hund så det går lättare med tandborstningen hemma.

Grundlig behandling: Har hunden tandsten bokar man sedan lite längre behandlingstid. Besöken är då ca 30 minuter långa och kan behöva upprepas upp till 4-6 ggr beroende på munnens status och hundens vana vid samarbete.

Underhållsbehandling: Har hunden en frisk, ren mun utan tandsten räcker det med en kortare underhållsbehandling som tar ca 15 min. Normalt är att det räcker med att göra en underhållsbehandling var 8e vecka för att hålla munnen i gott skick. 

Individuella variationer förekommer och faktorer som spelar in är tex:
Ålder – ju äldre hunden är desto fortare brukar det bli beläggning på tänderna.
Mat & godis – ibland passar inte maten man ger hunden dess behov och då kan tandsten uppkomma snabbare. Många hundar får finare tänder av att äta färskfoder, BARF eller hemlagad mat än torrfoder. Foder och godis med snabba kolhydrater som majs och vete kan också ge mer beläggningar på tänderna. Kolla gärna innehållsförteckningen på fodret du ger din hund.
Skötsel – ju mer du borstar hemma desto längre tid kan det gå mellan behandlingarna. Mest effektivt är att borsta med el-tandborste.

Informationsmaterial om Cleany Teeth ultraljudstandborste för hundar

Här kan du se informationsfoldern från Cleany Teeth om varför munvård är viktigt för hunden och hur tandborsten jobbar. Den är tyvärr på engelska men har tydliga bilder och en svensk är på gång: The Ultimate Guide to Tartar Removal in Dogs

Här kan du läsa om en jämförande undersökning mellan de ledande ultraljudstandborstarna på marknaden, Cleany Teeth och Emmi-Pet.
I undersökningen kallas Cleany Teeth för Mira-Teeth vilket är det amerikanska namnet på tandborsten: CleanyTeeth vs Emmi Pet

Här kan du läsa intruktionsboken till Cleany Teets ultraljudstandborste: CleanyTeeth manual